Een vals plafond kan je interieur een hele nieuwe look geven. Bovendien is zo’n plafond erg functioneel. Je kan er isolatie in verwerken, kabels mee verbergen, verlichting in plaatsen of geluidswering in de leefruimte brengen. In deze blogpost vertellen we je meer over de verschillende soorten vals plafond en hun eigenschappen.
Er zijn tal van redenen om voor een vals plafond te kiezen. We zetten de belangrijkste even op een rij:
– Je renoveert een oudere woning en het bestaande plafond is beschadigd of doorgezakt.
– Je zoekt een oplossing om spots in je plafond te verwerken
– Je woont in een luidruchtige omgeving en wil geluidswerende maatregelen nemen
– Je hebt een uitweg nodig voor kabels en verluchtingsbuizen in je kantoor
Voor iedere situatie heeft VDD Interieur wel een oplossing op maat. Contacteer ons vrijblijvend om de mogelijkheden voor jouw project te bespreken.
We zijden het al eerder, voor iedere situatie bestaat er een oplossing op maat. Dit zijn de belangrijkste soorten vals plafond:
– Spanplafond: dit is een van de snelste en makkelijkste manieren om de ruimte van een nieuw plafond te voorzien. We bevestigen een doek in kunststof aan een profiel bovenaan de muur rondom rond de ruimte. Door een warmtebron onder het doek te voorzien trekt het plafond zich strak met een mooi egaal resultaat als gevolg. Het profiel zit volledig achter het doek, er is dus niets van de draagstructuur zichtbaar. Na 25 à 30 jaar is het doek aan vervanging toe. De hoekprofielen kunnen blijven hangen. Je kan je interieur dus makkelijk een hele nieuwe look geven.
– Gyproc plafond: gyproc is een heel licht materiaal. Het is in feite een laag gips die wordt samengehouden tussen twee vellen karton. Om een vals plafond in gyproc te plaatsen wordt er eerst een houten of metalen draagstructuur aangebracht op het oorspronkelijke plafond. Daarop worden de gyproc platen bevestigd. Een plafond in gyproc is snel te installeren en kan worden afgewerkt als een klassiek plafond.
– Valse plafonds in MDF: eigenlijk een beetje hetzelfde systeem als bij gyproc maar hier zijn de platen in hout. Het grote voordeel van hout is dat het een uitstekende isolator is en dus voor een aangenaam woonklimaat zorgt.
– Systeemplafonds: dit zijn de meest veelzijdige valse plafonds. Voor iedere situatie bestaat er wel een systeemplafond. Zo kan je in een klinische omgeving kiezen voor een hygiëne plafond terwijl je in een luidruchtige ruimte beter opteert voor een geluidswerend plafond. Het is het ideale plafond voor op kantoor omdat je er makkelijk kabels in kan verwerken, verlichting in kan voorzien en noem zo maar op.
Je plafond verlagen heeft nog een voordeel: de akoestiek wordt beter en de warmte blijft makkelijker in de ruimte hangen. Dat voel je in je energiefactuur!
Heb je vragen over de mogelijkheden om ook jouw woning of kantoor van het gepaste vals plafond te voorzien? Neem zeker contact op met VDD Interieur voor professioneel advies en een offerte op maat.