02okt

Geluidswering en akoestiek: wat is het verschil?

Auteur: conversal

Teveel lawaai in huis zorgt voor een onaangenaam woonklimaat. Maar ook op het werk zorgt lawaai en galm ervoor dat het moeilijker wordt om je te concentreren. Gelukkig bestaan er maatregelen om vervelende geluiden aan te pakken. Om de juiste oplossing voor de hinder te vinden moet je de oorzaak kennen. Want niet iedere bron van lawaai vraagt geluidswerende ingrepen. Soms is een verbetering van de akoestiek een beter idee. En er is wel degelijk een verschil tussen beide.

Oorzaken van geluidshinder

Er zijn in feite twee soorten geluid die in een ruimte voor hinder kunnen zorgen. Je hebt enerzijds contactgeluid en daarnaast ook omgevingsgeluid. We gaan er verder op in maar het is belangrijk om weten dat het tegengaan van geluidshinder in beide gevallen een andere aanpak vraagt.

Contactgeluiden

Ontstaan door de wrijving of aanraking tussen twee materialen, meestal in de ruimte. Denk daarbij aan het verschuiven van stoelen of tafels, getyp op een computerklavier, gekletter van borden en bestek in een keuken of op restaurant.

Omgevingsgeluid

Komt eerder van buitenaf, zoals verkeerslawaai, luid pratende buren of luide muziek in de omgeving. Het geluid verplaatst zich door de lucht en wordt soms versterkt wanneer het in aanraking komt met gladde vlakken in de ruimte. Zo worden geluidsgolven weerkaatst wat voor extra galm zorgt.

Wanneer de geluidsbron zich in de ruimte bevindt, dan kunnen maatregelen die de akoestiek verbeteren soelaas bieden. Heeft het geluid een externe oorsprong, dan zal geluidswering de hinder zo veel mogelijk buiten de ruimte moeten houden.

Hinder verminderen

Je kan geluid nooit 100% weren. Er zullen zich steeds geluidgolven in de ruimte bevinden. Maar je kan er wel voor zorgen dat geluidsgolven worden geabsorbeerd waardoor ze minder makkelijk kunnen weerkaatsen op vlakke oppervlaktes en dus ook minder nagalm veroorzaken.

Door te werken met akoestische wanden of geluiddempende plafonds neem je veel storende golven weg en creëer je een aangename omgeving. Hierdoor zal de akoestiek in de ruimte aanzienlijk verbeteren. Het geluid is niet weg, maar de open materialen waarin de wanden of plafonds zijn gemaakt verhinderen de weerkaatsing. Neem het voorbeeld van een concertzaal. Hoewel de muziek er erg luid wordt gespeeld zorgen de akoestische wanden ervoor dat ze toch zuiver blijft klinken en niet weerkaatst of een echo veroorzaakt.

Bij een externe geluidsbron ligt dat anders. In zo’n geval kan je met geluidswerende isolatie het geluid uit de ruimte proberen houden. Door isolatie met een open structuur als rotswol te gebruiken in de wanden en in plafondpanelen zorg je voor een zeer grote geluidsabsorptie. Je maakt in feite een geluidsabsorberende schil rond de ruimte. Zo kan storend omgevingsgeluid de ruimte veel moeilijker binnendringen of aan de ruimte ontsnappen.

Wanneer we even teruggaan naar onze concertzaal: de akoestische ingrepen zorgen ervoor dat de muziek in de ruimte goed blijft klinken, de geluidswerende schil verhindert dat het geluid ontsnapt en daardoor hinder kan geven voor de omgeving.

Wil je meer weten over geluidswerende maatregelen of over de verbetering van de akoestiek in je woning of op het werk? Neem dan vrijblijvend contact op voor advies en een aanbod op maat.