Gyproc scheidingswand

Gyproc scheidingswand

Gyproc scheidingswanden

Een scheidingswand of valse wand is een niet-dragende wand die wordt gebruikt om een ruimte op te delen. Een veelgebruikt materiaal voor een scheidingswand is gipsplaat of Gyproc®. Dit materiaal bestaat uit een kern van gips, aan beide zijden bekleed met een stevige kartonlaag.

Wil je een speelhoek creëren in de woonkamer? Heb je een ontvangstruimte nodig op je werkplek? Of droom je van een inloopdouche in de badkamer? Met een Gyproc® scheidingswand zijn de mogelijkheden eindeloos.

Scheidingswand in gyproc

Welk materiaal voor een scheidingswand?

Een valse wand creëren kan op verschillende manieren. Zo kan je gebruik maken van multiplex of OSB-platen. In sommige gevallen is een glazen wand zelfs een optie. Het meest gebruikelijke materiaal is echter gipsplaat of Gyproc®. Dat komt omdat dit materiaal erg veelzijdig is en heel wat voordelen biedt.

  • Gipsplaat is een lichtgewicht en dus gemakkelijk te plaatsen in alle omstandigheden.
  • Het is een erg veelzijdig Er bestaan Gyproc® scheidingswanden die akoestisch isoleren of waterwerend zijn.
  • Een scheidingswand in Gyproc® kan worden afgewerkt naar keuze, met verf, behang of tegels.
  • Gipsplaten zijn duurzaam en kunnen bijdragen aan de brandveiligheid.

Een scheidingswand in Gyproc® is licht en kan relatief eenvoudig geplaatst worden. Ideaal dus voor de meeste situaties. Met een wand in gipsplaat kan je eenvoudig een ruimte opdelen zonder grote bouwkundige aanpassingen te doen.

Welke dikte gipsplaat voor een tussenwand?

Er zijn naargelang de situatie gipsplaten in verschillende diktes verkrijgbaar. Bij een tussenwand of scheidingswand gebruik je telkens twee gipsplaten: één langs elke kant van de frame. De meest gangbare dikte van gipsplaat is 12,5 mm. Deze dikte biedt voldoende geluidsisolatie en stevigheid, maar is ook nog gemakkelijk te verwerken.

Een gipsplaat van 15 mm dikte is een optie in bijvoorbeeld drukbezochte ruimtes of waar extra geluids- en brandwerendheid gewenst is. Deze platen zijn erg sterk, maar ook zwaarder en moeilijker te plaatsen. Voor in een residentiële omgeving is dit in feite zelden nodig.

Langs de andere kant zijn dunnere Gyproc®-platen van 9,5 mm minder stevig, maar wel erg geschikt voor bijvoorbeeld plafonds.

 

Wij werken al vele jaren met VDD. Inmiddels hebben we een vertrouwensrelatie opgebouwd en zijn zij onze huisleverancier voor al onze gipswerken en verlaagde plafonds. De timing werd steeds strikt gevolgd en de afgeleverde werken zijn steeds correct verlopen. De technische ondersteuning is heel degelijk en suggesties zijn al dikwijls goed…

Gyproc scheidingswand plaatsen

De installatie van een Gyproc® scheidingswand kan door volgende stappen te doorlopen.

  1. Bepaal waar de scheidingswand moet komen. Gebruik hiervoor een waterpas.
  2. Begin met het bevestigen van gyprocprofielen. Je hebt immers altijd een frame nodig waarlangs je de gipsplaten plaatst. Deze frame kan van hout zijn, maar stalen profielen (metal studs) hebben een aantal extra voordelen.
  3. Eens de profielen stevig zijn gemonteerd, wordt Gyproc® op maat gesneden en met schroeven aan de frame bevestigd. Werk nauwkeurig en zorg dat alles goed vastzit en aansluit.
  4. Vervolgens dienen de naden tussen de gipsplaten gevoegd te worden. Ook de schroefgaatjes kan je opvullen met voegmiddel, zodat het resultaat mooi egaal
  5. Tot slot kies je de gewenst afwerking, afhankelijk van de ruimte of je voorkeur.

Voor een nette scheidingswand kan je de installatie aan een expert toevertrouwen. VdD Interieurafwerking staat voor je klaar! Neem vandaag nog contact op.

Gyproc scheidingswand afwerken

Met een scheidingswand uit Gyproc® heb je alle vrijheid van afwerking. Je kiest zelf de wandbekleding die je mooi of praktisch vindt.

  • Je kan de wand schilderen met behulp van een speciale primer. Laat eerste de voegen goed drogen en gebruik een kortharige roller. Na twee lagen verf heb je een strakke scheidingswand in een door jou gekozen kleur.
  • In de badkamer kan je de waterwerende Gyproc WR-platen betegelen met een faïencesteen naar keuze.
  • Na het aanbrengen van een behangprimer, kan je een Gyproc® scheidingswand ook moeiteloos behangen met een vrolijk behangpapier.

Soorten scheidingswanden

1. Vochtwerende scheidingswanden

Voor in ruimtes met een wisselende luchtvochtigheid zijn er vochtwerende gipsplaten op de markt, zoals de groene Gyproc® WR-platen. Deze zijn dus perfect voor in keukens en badkamers, mits de juiste afwerking (zoals bijvoorbeeld tegels).

2. Akoestische scheidingswanden

Wil je een betere geluidswerendheid? Dan kan je gebruik maken van speciale akoestische gipsplaten, zoals de blauwe Gyproc® Soundbloc®. Deze extra geluidsisolatie kan een groot verschil maken voor de rust in huis.

3. Premium kwaliteit

Naast de standaard platen, zijn er ook premium gipsplaten op de markt. Die bieden extra voordelen zoals een voorbehandeling voor een vlotte afwerking, of luchtzuiverende werking.

 

Gyproc scheidingswand laten plaatsen

Een Gyproc® scheidingswand laten plaatsen, doe je best met de hulp van een professional. Wil je een efficiënte plaatsing en kwalitatieve afwerking door ervaren vaklui? Of ben je op zoek naar advies op maat van jouw specifieke situatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.

 

 

 

OFFERTE

OFFERTE AANVRAGEN

VDD Interieurafwerking stelt graag een vrijblijvende offerte op voor uw project. U kan ons hiervoor telefonisch contacteren via 052 52 06 19 of per e-mail op [email protected]. We contacteren u dan spoedig om u project te bespreken.